Oro i EU efter hot från rysk energijätte

Bråket kring ryske energijätten Gazprom fortsätter. Varningar från den ryska energijätten Gazprom har vållat oro inom EU. Näringsministern i EU:s ordförandeland Österrike, Martin Bartenstein, efterlyser återigen stora satsningar på ledningar som kan förse Europa med gas från andra regioner.

Det var i tisdags vid ett möte med EU-ambassadörer i Moskva, som Gazproms koncernchef Alex Miller talade, som det heter, klartext. Gazprom förser Europa med gas men om någon politiskt försöker stoppa energibolagets expansion, så finns det andra marknader att sälja gasen till, sa koncernchefen.

Uttalandet tolkades som ett hot, att Europa som är helt beroende av rysk gas måste räkna med sanktioner, ifall någon försöker hindra Gazprom.

Känslig fråga
Bakgrunden till det ryska utspelet är att Gazprom vill bredda sin verksamhet och komma in även som distributör på den europeiska marknaden. Detta är känsligt. Energijätten kontrolleras av den ryska staten som då skulle få ett ännu större inflytande över Europas energiförsörjning.

Enligt Financial Times funderar den brittiska regeringen på att göra lagändringar för att skydda inhemska gasbolag från eventuella ryska uppköp, och detta irriterar ledningen för Gazprom.

Energikonflikt med Ukraina
Sedan energikonflikten i januari mellan Ukraina och Ryssland, då delar av Östeuropa blev utan gas, är energifrågan uppe på EU-agendan.

Det österrikiska ordförandeskapet betonar nu ännu en gång den politiska risken och förordar gemensamma EU-satsningar på nya ledningar till exempelvis Mellanöstern.

Samtidigt pågår förhandlingar i Tyskland mellan tyska EON och Gazprom. Mot andelar i ryska gasfält ska EON enligt Handelsblatt erbjuda andelar i sin verksamhet i Östeuropa.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".