Bankomatavgifter kritiseras

De banker som inför nya avgifter för bankomatuttag får nu kritik från Konsumentverket. Verket anser att det är att undergräva sitt förtroende att införa nya avgifter på andra tjänster, för att finansiera de minskade intäkter som uppstår när bankomatuttagen utomlands inte får kosta mer än de gör i Sverige.
För att kunna fortsätta ta ut en avgift utomlands inför Sparbanken i Karlshamn och Kristianstad sparbank en avgift på 10 kronor på uttag i Sverige. Avgiften gäller i automater som inte tillhör banken, andra sparbanker eller samarbetspartnern Föreningssparbanken. Även Sörmlandsbanken funderar på att införa liknande avgifter. Hittills har det varit gratis för dessa bankens kunder att ta ut pengar i Sverige, medan det kostat 35 kronor per uttag i utlandet. Men från den första juli gäller en ny lag som säger att bankomatuttag inte ska kosta mer i EU-länder som infört euro än vad de gör i Sverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista