Prostitution bekämpas under friidrotts-EM

Att försöka stoppa tvångsprostitution under fotbolls-VM i Tyskland i sommar blir ett viktigt ämne när EU:s justitieministrar möts i Luxemburg i slutet av nästa vecka. Sveriges justitieminister Thomas Bodström vill att samma kamp mot sexhandel ska föras under friidrotts-EM i Göteborg senare i år.

– Vi ska kunna skicka svensk polis redan till det kommande fotbolls-VM i Tyskland, och det här är viktigt också för vår del, vi har ett stort evenemang i friidrott i augusti, säger justitieminister Thomas Bodström.

Betyder det här att det kommer att bli en extra kraftsamling mot prostitution i samband med friidrotts-EM?

– Ja, det är något som finns med i polisens uppdrag att arbeta mot, därför att även om det inte är samma situation i Sverige som i andra europeiska länder, kan vi inte på något sätt känna oss trygga, och vi vet att det förekommer människohandel även i Sverige.

Det svenska initiativet om att bekämpa den människohandel som handlar om tvångsprostitution har varit framgångsrikt i den meningen att det kommit upp på EU:s dagordning.

Enas om hur
Vid mötet i Luxemburg ska ministrarna enas om hur människohandel i samband med stora sportevenemang ska bekämpas och EU:s polisorganisation Europol ska också lägga fram sitt program mot människohandel.

Men rent konkret har inte särskilt mycket hänt, vilket framgår av att Bodström vill skicka svenska poliser till Tyskland.

Ett tydligt exempel på skillnaderna inom EU är att i det dokument som nu behandlas talas det om prostitution och tvångsprostitution.

Tillåtet i Tyskland och Holland
I Tyskland och Holland är prostitution tillåtet medan Sverige är mot alla former av prostitution.

Vid mötet i Luxemburg kommer därför Sverige att driva linjen att få bort ordet tvångsprostitution.

– Därför att det ger sådana signaler att annan prostitution skulle innebära att det här är något som ska accepteras och är fullt frivilligt, och det är inte den synen vi har, säger justitieminister Thomas Bodström.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".