Olika syn i facket på Sverigedemokrater

Fackförbunden har olika uppfattning om man ska tillåta aktiva Sverigedemokrater att vara med i facket eller inte. Några fackförbund utesluter, andra inte.

Akademikerförbundet SSR, som bland annat organiserar socionomer, uteslöt nyligen en medlem, med hänvisning till att hon är med i Sverigedemokraterna.

– Att politiskt aktivt arbeta för Sverigedemokraterna stämmer inte med de värderingar som SSR har och på så sätt skadar det förbundet och det är inte förenligt med ett medlemskap hos oss, säger Christina Johansson, ordförande i SSR.

Argumentation bygger alltså på att Sverigedemokraternas vision om ett Sverige fritt från mångkultur inte går att förena med ett medlemskap i SSR som säger sig sträva efter ett samhälle präglat just av mångfald.

Brott mot fackets mål
Svenska transportarbetarförbundet menar också att aktivt medlemskap i Sverigedemokraterna innebär att man bryter mot de mål som Transport arbetar för och har under det senaste året uteslutit två aktiva Sverigedemokrater.

I IF Metall går tankegångarna i något annan riktning. Viceordförande Anders Ferbe säger att han tycker att man ska vara väldigt varsam med uteslutningsvapnet, och när frågan dök upp i samband med att en medlem i Norrbotten visade sig vara Sverigedemokrat uteslöts den medlemmen inte.

Lärarnas Riksförbund för ett liknande resonemang. Sedan många år är Richard Jomshof, styrelseledamot i Sverigedemokraterna och chefredaktör på partitidningen SD-kuriren, medlem i Lärarnas Riksförbund.

”Vi får inte skapa martyrer”
I Transport och SSR hade han åkt ut, men i Lärarnas Riksförbund är han kvar.

– Vi tror att vi då bara skapar martyrer. De här personerna kan då säga: ”Titta jag får inte ens i det demokratiska Sverige vara med i en facklig organisation. Jag får inte den hjälp som andra får”. Det är ju just det som är styrkan i en demokrati att man ska visa att vi handlar väsentligt mycket bättre än de personer som står mot demokratin. Vi tror till och med att det kan vara farligt att ha något yrkesförbud eller fackföreningsförbud bara på grund av att man är med i en organisation.

– Det kan bli stora gränsdragningsproblem till exempel när det gäller de som ansluter sig till proletariatets diktatur och tycker det är rätt sätt att gå och kasta vår demokrati över ända med våld. Då ska vi också inte släppa in dem i organisationen, säger Per Wadman, viceordförande i Lärarnas Riksförbund.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".