Klimatfrågor viktiga på Världsbanksmöte

Världsbanken har vid sitt årliga möte i Washington beslutat att 17 av världens fattigaste länder slipper att betala tillbaka 300 miljarder kronor av sina lån. Men om inte de rika länderna håller sina löften att fylla på Världsbankens fonder så minskar bankens möjligheter att låna ut till andra.

Världens allra fattigaste länder, de flesta i Afrika, ska slippa betala tillbaka sina lån. Det bestämdes redan vid Världsbankens förra vårmöte.

Men när världens finans- och biståndsministrar träffades i Washington så konstaterade man att de rika länderna inte fyllt på fonderna som de lovat. Detta skapar problem för hela bankens verksamhet säger Sveriges utrikes- och biståndsminister Carin Jämtin.

– Det vi lovade göra var en 40-årig skuldavskrivning. Det kräver ganska hårda löften om pengar från givarländer. De löftena har inte kommit fram i den utsträckning de borde gjort. Av G8-länderna är det bara Frankrike som har gjort hemläxan ordentligt, säger Carin Jämtin.

Den omstridde amerikanen Paul Wolfovitz, ideolog bakom USA:s invasion av Irak, har varit chef för Världsbanken i tio månader. Hur har han satt sin prägel på verksamheten?

– Han har fokuserat mycket på korruptionsfrågor, vilket är bra. Men i övrigt har han inte satt en ram riktigt för verksamheten.

Vilka är de viktigaste frågorna på mötet?

– Det handlar mycket om klimat- och energifrågor. Det är en viktig fråga inte bara för den rikare delen av världen utan även för den fattigare delen, säger Carin Jämtin.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".