Sifo: Nästan helt jämnt mellan blocken

Det är nu nästan helt jämnt mellan de politiska blocken, enligt Sifos mätning för april. Ingen av de enskilda partiernas tapp eller ökning är statistiskt säker, men räknar man ihop blocken är socialdemokraterna och stödpartierna nu ifatt de borgerliga.

En orsak är att moderaterna tappar två procent.

– Jag tycker att man ska ha lite is i magen. Dels ligger det här inom den statistiska felmarginalen. Dels har en rad undersökningar visat på både det ena och det andra under senare tid, säger Sven Otto Littorin som är moderaternas partisekreterare.

Vad är det som gör att moderaterna tappar procent?

– Det vet vi inte om vi gör riktigt. Oavsett vilket så visar det här att vi inte kan ligga på latsidan. Här är det strid på kniven ända in i målet, säger han.

Sifomätningen som publiceras i flera morgontidningar genomfördes i mitten av april. Den visar alltså på näst intill dött lopp mellan de två blocken.

48 procent för båda blocken
De borgerliga får drygt 48 procent och socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet får knappt 48 procent. I mars var motsvarande siffror 51 mot 46 procent.

Moderaternas Sven-Otto Littorin anser inte att de borgerliga partiernas interna bråk om bland annat buggning och fastighetsskatten visar på splittring, men att de kan ha påverkat bilden.

– Det framstår som att vi inte är så överens som vi är. Det får vi tänka på. Oavsett vad vi tycker om det är det den historia som vi får bära på, säger Sven Otto Littorin.

Johan Jakobsson som är folkpartiets partisekreterare kommenterar mätningen.

- Den visar att valet kommer att bli jämnt. Den visar också att socialdemokraterna i hög grad är beroende av de två ytterpartierna, miljöpartiet och vänsterpartiet. Vänsterblockets uppgång är helt deras uppgång, säger Johan Jakobsson som är folkpartiets partisekreterare.

Osäkert för små partier
Inget av partierna ligger enligt Sifos mätning i närheten av att åka ur riksdagen, både miljöpartiet och kristdemokraterna hamnar båda över fem procent. Men då ska man dra sig till minnes att flera statsvetare nyligen ifrågasatte mätningarna och dess osäkerhet just för de små partierna.

Andelen osäkra väljare ökar. I mätningen månaden innan var 16 procent osäkra. Nu är den siffran uppe i 19 procent.

Socialdemokraterna ligger kvar på 36 procent och verkar alltså inte lyfts av budgeten med den starka ekonomin, men inte heller fläckats ned av åtalen mot Anna Sjödin och Ilmar Reepalu, eller.

– Vi har kunnat visa att arbetslösheten har minskat ordentligt i 219 av landets 290 kommuner. Det tror jag har varit väldigt viktigt, säger Marita Ulvskog som är socialdemokraternas partisekreterare.

En stark ekonomi väger upp de så kallade affärerna som har varit aktuella - är det så du menar?

– Ja, jag tror att människor tycker att det som händer i deras verklighet är mycket viktigare än att det finns ofullkomliga partiföreträdare, säger hon.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Partisympatierna i procent

Förändringen från mars
inom parentes

s 36,2 (+-0)

v 6,4 (+0,8)

mp (5,2 (+0,8)

m 26,2 (-2,0)

fp 11,5 (+1,3)

kd 5,4 (-0,5)

c 5,3 (-1,3)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".