Uppgång i världsekonomi hopp för fattiga

I Washington pågår i helgen Världsbankens och Internationella valutafonden, IMF:s, årsmöte, där medlemsländerna gläds över goda tider. Men de brottas också med problemet att bekämpa fattigdomen i skuldtyngda utvecklingsländer.

Ett problem som just nu kompliceras av att världshandelsorganisationen WTO har stora svårigheter att komma överens om ett nytt internationellt frihandelsavtal vid ett toppmöte Genève i nästa vecka.

Som vanligt, kan man säga, är bilden är både ljus och mörk. Världsekonomin växer snabbare än väntat. Den senaste prognosen från IMF talar om 4,9 procent under 2006. Siffran är nu uppe på samma toppnivå som 2004 som i sin tur var det bästa året sedan 1970-talet.

Trots att det går det trögt för Världsbanken och Valutafonden att få fram resultat som minskar fattigdomen i världen och klyftorna gentemot de rika länderna.  Förhoppningarna om att bättre tider i världsekonomin mer eller mindre automatiskt ska bli en draghjälp för de allra fattigaste människorna och länderna undermineras samtidigt av en rad ekonomiska orosmoln.

Då handlar det återigen om risker med stigande oljepriser, skevheter i valutakurser och obalanser i världshandeln, och då inte minst obalansen mellan Kina och USA.

När delegaterna efter helgen lämnar Washington är det bara för att många av dem ska åka vidare till Genève, där världshandelsorganisationen WTO ännu en gång ska försöka mejsla fram ett nytt och omfattande frihandelsavtal i den så kallade Doha-rundan som startade 2001. Tanken var att den skulle vara slutförd redan 2004.

Ambitionen även i det sammanhanget är att de fattigaste länderna skulle ha mest att tjäna på en friare världshandel. Men redan tidigt har det varit uppenbart att WTO skulle misslyckas med att spränga målsnöret i tid. Ett toppmöte i Hong Kong så sent som i december 2005 var bara en hårsmån från att alltsammans slutat med ett rent fiasko.

I nästa vecka kan det därför handla om näst sista chansen för de 149 WTO-länderna att komma överens. Men inför mötet i Genève präglas stämningen mest av fortsatt pessimism.

Motsättningar och oenigheter mellan länderna går på kors och tvärs. Mellan stora och små länder, mellan rika och fattiga, mellan industriländer och utvecklingsländer, mellan rika och rika och mellan fattiga och ännu fattigare länder. Det kan gälla USA mot EU, eller Brasilien och Indien på ena sidan och länder i Afrika på den andra.

Och medan allt drar ut på tiden för ett nytt frihandelsavtal har det istället dykt upp flera exempel på protektionism med nationella eller regionala krav på skydd mot oönskad konkurrens. Ett exempel gäller EU:s skyddstullar mot import av billiga skor från Vietnam.

Som kontrast till det exemplet finns att WTO:s ambitioner att ett nytt frihandelsavtal just den här gången är tänkt att gynna fattiga utvecklingsländer. Vad som just nu pågår är i stället att flera av parterna i WTO anser att de just för egen del har erbjudit tillräckligt med eftergifter i form lägre tullar och avgifter och öppnare gränser och att det bara är motparterna som måste kompromissa ett steg till för att det alls ska bli fråga om ett nytt avtal.

När till exempel EU-länderna motvilligt går med på att minska stödet till sitt eget jordbruk är det för att vissa andra länder i så fall måste tillåta mer import av EU:s industrivaror och olika tjänster. Medan andra WTO-länder som i så fall riskerar att få en begynnande industrialisering utslagen kräver att få behålla ett skydd för sina företag. Samtidigt som ytterligare andra länder kräver ännu mer öppna gränser för sin export av jordbruksprodukter.

Tidsmässigt anses att sista chansen för WTO att få fram ett nytt frihandelsavtal är nu i sommar, därefter kommer rena formaliteter göra att försöket brakar ihop.

Men kanske är det så att just risken för ett totalt misslyckande också rymmer den största chansen att WTO-länderna faktiskt lyckas komma överens om och det i sin tur ökar chansen för att IMF:s prognos för fortsatt goda tider i världsekonomin ska slå in.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".