Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Centern ger energilöften till industrin

Publicerat söndag 23 april 2006 kl 17.45

Energiuppgörelsen mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och centern om stängningen av kärnkraft skapar ju problem för den borgerliga alliansen, som inte är överens om energipolitiken.

Centerledaren Maud Olofsson säger att hon lyssnar på basindustrin och deras oro för energiförsörjningen. Hon vill inte stänga några reaktorer innan det finns annan energi i stället.

– Det vi ser nu idag är att den elintensiva industrin, basindustrin, är förtvivlad över att de får betala mycket höga priser och de är oroade för tillgången. Det måste vi naturligtvis ta på allvar, säger Maud Olofsson.

Hur tar ni det på allvar?

– Vi kommer inte att stänga några kärnkraftverk med mer än att vi har tillräckligt med energi som ersätter det. Det är det som ligger i uppgörelsen och det är det som är strategin. Jag tror att det är den balansen som gör att vi också kan få en bred uppgörelse. Skapa inte otrygghet i energisystemet utan behåll kärnkraftverken och fasa ut dem i lugn och sansad takt allt eftersom vi tillför nytt.

Uppgörelse med s och v
I den uppgörelse centern har gjort med socialdemokraterna och vänsterpartiet och som ledde till att de båda reaktorerna i Barsebäck stängdes, står det att partierna tänker gå vidare och pröva om och när fler reaktorer kan stängas.

Maud Olofsson vill inte säga när det kan bli möjligt, snarare betonar hon att industrin inte ska oroa sig.

Budskapet var detsamma från socialdemokraternas partiledare Göran Persson på partiets kongress i höstas.

– Nu går vi vidare och använder kärnkraften så länge som den är säker och så länge som vi inte har kunnat ersätta den med någon annan typ av produktion och så länge den behövs för välfärd och sysselsättning, sa Göran Persson.

– Vi säger samma sak. Vi stänger inte några kärnkraftverk om det inte finns tillräckligt med energi. Det var vi noga med också när det gällde Barsebäck. Vi kan konstatera nu att de investeringar som nu görs i befintliga reaktorer här i Sverige mer än väl täcker det bortfall som Barsebäck 1 och 2 står för. Men parallellt med det måste vi se till att vi satsar på att alternativen kommer fram, säger Maud Olofsson.

De borgerliga kritiska
De andra borgerliga partierna är kritiska mot att centern fortsätter att göra upp över blockgränsen om energipolitiken.

Centern har inte gjort upp om att kärnkraftverk ska stängas efter en viss tidtabell, säger Maud Olofsson, de ska stängas när det finns tillräckligt med ersättningsenergi.

– Det är bara att läsa innantill och lyssna på vad både Göran Persson och jag säger. Det kan ju finnas anledning till att lyssna på det sagda ordet så kanske vi kan komma framåt i den här frågan, säger centerledaren.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".