Skillnaderna ökar.

Inkomstklyftorna ökar i Sverige

Flera siffror i regeringens egen budget pekar på att klyftorna i Sverige ökar. Det gäller bland annat skillnaden mellan de rikaste och fattiga och andelen svenskar som befinner sig längst ner på inkomstskalan.

– Det är förjäkligt. Det tycker jag inte alls om, säger Inger som är förtidspensionär och bor i Handen söder om Stockholm.

Efter ett decennium med en socialdemokratisk regering ökar klyftorna i Sverige. Det är inga dramatiska siffror och fortfarande ligger Sverige bland de bästa i världen. Men trots allt ökar skillnaderna mellan de som har och de som inte har, enligt de senaste siffrorna som presenteras i regeringens budget och som är från 2004.

Olika sätt att mäta
Klyftan mellan rika och fattiga kan mätas på olika sätt och med mer eller mindre komplicerade variabler. Ett mått är GINI-koefficienten som mäter inkomstskillnaderna. Den visar att klyftorna inte minskar. 

Ett annat mått visar andelen svenskar som har en ekonomisk standard som är mindre än sextio procent av medianinkomsten. Här visar det sig att fler och fler hamnar under detta fattigdomsmått.

Värst är det för ensamstående män och kvinnor, men i nästan alla grupper, både äldre och yngre, ensamstående och sambos blir det fler med dåligt ställt.

Vill halvera socialbidragstagare
Den enda gruppen där andelen inte ökar är medelålders par. Även det mått regeringen själv satt upp, nämligen att halvera antalet socialbidragstagare jämfört med 1999, har långt kvar.

Apropå bidragstagare är det värt att notera att det är just bidragen som enligt regeringen släpat efter och att till exempel socialbidragen inte ökat lika snabbt som medianinkomsten.

Finansminister Pär Nuder kommenterar ökningen av klyftorna och socialdemokraternas ansvar.

– Vi tar vår del av ansvaret. Så har det alltid varit. Vi har inte bara regerat Sverige de senaste åren, vi har regerat Sverige längre än så. Uppenbarligen har svenska väljare i val efter val tyckt att vi förtjänat förnyat förtroende. Det är upp till väljarna att göra motsvarande bedömning i höstens val, säger han.

– Det har jag ingen vettig förklaring till. Men det är klart att de som har det bäst ställt vill väl ha mer, säger förtidspensionären Inger om varför klyftorna ökar.  

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".