Fick dåligt rykte.

Rennäringen drabbades hårt av Tjernobyl

Tjernobylolyckan för 20 år sedan drabbade rennäringen hårt. Under det första året kasserades 78 procent av allt renkött eftersom det innehöll för mycket cesium. Nu har näringen återhämtat sig, men det har inte skett utan uppoffringar.

– Vi har fått ta itu med nya saker. Att utfodra slaktrenar på vintern i två månader fanns inte i våra tankar före 1986. Men det lär vi få leva med under vår livstid i alla fall, säger Åsa Baer som är renägare från Vilhelmina södra sameby.

Renlaven, renarnas vinterföda, drar lätt åt sig föroreningar från luften. Detta plus att det radioaktiva nedfallet var stort just i Norrland medförde att rennäringen blev hårt drabbad.

Renköttet fick dåligt rykte och priserna sjönk.

Stödutfodring
Men genom att stödutfodra, det vill säga att ge renarna annan föda än renlav, så har man minskat cesiumhalten i renarna ganska snabbt.

Samebyarna har också tvingats att flytta renslakten. Den sker nu tidigt på hösten innan renarna går över till vinterfödan renlaven.

Första året efter olyckan betalade staten ut 117 miljoner kronor till stödutfodring och kontroller. De senaste åren har stödet legat på omkring tio miljoner kronor per år.

Låga cesiumvärden idag
I ett längre perspektiv blev ändå cesiumhalten i renkött ett mindre problem än vad många befarade. Det framgår av en rapport publicerad av Statens strålskyddsinstitut.

Idag har de flesta slaktade renar cesiumvärden som ligger långt under gränsvärdet. För renägarna är det knappast Tjernobylkatastrofens följder som är det stora problemet, utan snarare rättstvisterna om var de har rätt att utöva vinterbete.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".