''Palestinierna väljer själva sina ledare''

Palestiniernas president Yasser Arafat sa på tisdagen att det är palestinierna själva, och inga andra, som väljer vilka som ska leda det palestinska folket. Arafats utspel kom efter det tal som USA:s president George Bush höll på måndagskvällen.
USA:s president Georg Bush sa på måndagskvällen i sitt fler gånger uppskjutna tal om Mellanöstern bland annat att USA stödjer skapandet av en palestinsk stat, men bara om palestinierna väljer nya ledare. Indirekt innebär det att USA anser att palestiniernas valde president Yasser Arafat måste bort. Yasser Arafat sa till journalister utanför sitt högkvarter i Ramallah på tisdagen att det är upp till palestinierna att välja sin ledare i val. Arafat som är hårt pressad att både internt och internationellt att reformera den palestinska myndigheten sa också att det blir val, men att att inte formellt har satt upp ett formellt datum för parlaments- och presidentvalen. Det har kommit många andra reaktioner på president Georg Bush tal om Mellanöstern. Sveriges utrikesminister Anna Lindh, till exempel, anser att det som vara bra i talet var att Georg Bush tydligt markerade ett ekonomiskt och politiskt stöd till palestinierna och en palestinsk stat. – Det vi däremot inte kan stödja är att man villkorar detta med att man ska ha en ny palestinsk ledning. Det är palestinierna själva som ska avgöra vem som ska vara i ledningen, säger Anna Lindh.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".