Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kanske från farlig arbetsplats.

Klädkedjor reagerar på missförhållanden

Många smycken som säljs i svenska butiker kommer från fabriker i Kina som har både olagliga och hälsofarliga arbetsförhållanden, och nu reagerar de stora klädkedjorna. På Hennes & Mauritz vidtar man åtgärder och följer upp underleverantörer.

P1-programmet Kaliber berättade i söndags om påtvingad övertid, fysisk bestraffning och arbete i farligt slipdamm utan skyddsutrustning.

Det här har fått de stora kedjorna som säljer smycken att reagera.

– Jag har redan bett personalen i Kina att följa upp det här och kontrollera hur det ser ut, säger Ingrid Schullström, som är chef för miljö och socialt ansvar på Hennes & Mauritz.

Olaglig övertid
Enligt arbetare på de kinesiska smyckefabriker som vi har besökt, är det mycket vanligt med olaglig övertid, långt över de tre timmar per dag som kinesisk lag tillåter.

På en fabrik, som bland annat säljer till svenska Albrekts Guld, fick vi höra att arbetare får stryk av sina arbetsledare. Efter Sveriges Radios rapportering har H&M redan försäkrat sig om att de inte köper av just dessa fabriker.

Slipdammet ger stendammslunga
Den kinesiska smyckeindustrin har dessutom visat sig vara en livsfarlig arbetsplats. Det slipdamm som uppstår vid tillverkningen framkallar den dödliga sjukdomen stendammslunga hos arbetare.

Många har dött och ännu fler är dödligt sjuka. Flera av dem har vi träffat. Och de berättar att de stora fabrikerna har satt i system att lägga ut just den farliga slipningen på mindre fabriker och hemmaverkstäder där arbetarna aldrig skyddas från dammet.

Ingrid Schullström på H&M säger att de gör sitt bästa för att hålla koll på hela sin leverantörskedja.

– Vi har en regel att alltid följa upp underleverantörer. Även hemarbete tittar vi på. Men det är möjligt att vi får titta närmare på just den här frågan.

Sjuka arbetare protesterar
Frågan om stendammslunga bland smyckearbetare har funnits på bordet i flera år i Kina. Sjuka arbetare har protesterat utanför inköpsmässor dit många svenskar åker och den internationella juvelfederationen har uppmanat branschen att vidta åtgärder. Ändå är det inget som låter bekant för Ingrid Schullström på H&M.

– Nej. Nu är ju smycken en liten del av vår verksamhet och därför finns det kanske en risk att vi missat något i smyckesindustrin. Därför är det bra att vi fått den här rapporten nu (Kalibers granskning av smyckebranschen i Kina).

Jörgen Huitfeldt
jorgen@huitfeldt@sr.se

Thella Johnson
thella.johnson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".