Johansson.

S kritiseras för sen reaktion med ny lag

Socialtjänstminister Morgan Johansson vill i höst lägga förslag om att kommunerna ska tvingas ta ansvar för kvinnor som utsätts för våld, men redan på onsdag behandlas frågan i riksdagen. Alla partier vill förbättra stödet för kvinnorna utom socialdemokraterna som säger nej, eftersom frågan utreds.

Maria Larsson, vice ordförande för kristdemokraterna, tycker att det är onödigt att vänta till i höst.

– Förslaget finns färdigutrett sedan tidigare, och det här är bara ytterligare ett sätt att fördröja frågan tills efter valet. Vi kristdemokrater har lagt förslag, och om jag yrkar bifall till det så förutsätter jag att socialdemokraterna också kan fatta beslut omedelbart.

– Det här är en verksamhet som alla utsatta kvinnor måste ha tillgång till på nära håll, och det är viktigt att kommunerna tar ett ansvar. Men det betyder inte att kommunerna måste driva verksamheten, säger Maria Larsson.

Ja, kravet att kommunerna måste ta bättre om hand om kvinnor som utsätts för våld, och exempelvis se till att det finns kvinnojourer, har debatterats länge.

Kräver att kommunerna tvingas ta ansvar
På onsdag kräver moderaterna, kristdemokraterna och vänsterpartiet att socialtjänstlagen ändras så att kommunerna tvingas ta ansvar för de utsatta kvinnorna.

De fyra borgerliga partierna har också en skrivning om att det bör finnas ett kvinnohus med skyddat boende över hela landet. Även miljöpartiet vill stärka kommunernas ansvar för skyddet för kvinnorna.

Dessutom har redan två utredningar presenterat förslag med ungefär samma innehåll

”Äntligen, Morgan Johansson”
Ingrid Burman, vänsterpartist och ordförande i socialutskottet, tycker att det är synd att socialdemokraterna dröjt.

– Det är synd, för de som får betala priset för dröjsmålet är de kvinnor som utsätts för mäns våld. Vi har länge pekat på detta, att det inte är alla kommuner som tar ansvar för kvinnor som utsätts för mäns våld, och därför har vi i ett antal år motionerat om att man ska lagstadga det ansvaret.

– Nu har Morgan Johansson kommit med samma förslag och säger att det här ska ske i höst, och då säger vi äntligen Morgan Johansson, säger Ingrid Burman.

S väntas få sin vilja igenom
Eftersom de sex riksdagspartierna förutom socialdemokraterna formulerat sina krav lite olika kommer, om inget oväntat inträffar, socialdemokraterna att få majoritet för sin linje att vänta till i höst.

Maria Larsson tror att regeringen ser andra fördelar med det.

– Det är ju valrörelse, och då gäller det att försöka skapa så mycket intresse som möjligt för vad man ska göra efter valet, säger Maria Larsson, vice ordförande för kristdemokraterna.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".