Connex ska driva nattrafik i norr

Det statliga bolaget Rikstrafiken har beslutat vilket företag som ska få ta hand om trafiken med nattåg i Norrland under de närmaste åtta åren. Valet föll på Connex, som nu har hand om tunnelbanetrafiken i Stockholm.
Det bolag som nu sköter nattrafiken i norr och som förlorade anbudsgivningen är Tågkompaniet. Dess VD Jan Johansson säger att det anbud som Connex har lämnat in är så lågt att det rör sig om ren marknadsdumpning och att Tågkompaniet tänker överklaga till länsrätten. Transportfacket SEKO är också kritiskt till att Connex blir ny operatör för nattågstrafiken till övre Norrland. Förbundsordföranden Sven-Olof Arbestål talar om dålig erfarenhet av Connex sedan tidigare. Han säger att anbudet från Connex talar sitt tydliga språk och visar att det kommer att bli både minskad trafik och minskad personalstyrka. Connex ska också ta hand om dagtrafiken på Malmbanan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista