Ericsson vill få medelålders att sluta

Ericsson vill få 1 000 anställda mellan i första hand 35 och 50 år att sluta, med hjälp av 18 månadslöner, startbidrag och karriärhjälp. Det är bara omkring en procents omsättning bland personal i de aktuella åldrarna, och därför kan Ericsson inte anställa yngre och nyutbildade ingenjörer.

– Skälet till att vi ger det här frivilliga erbjudandet är att vi har en obalans i vår åldersstruktur, så att vi har alldeles för få medarbetare under 30. Ett annat skäl är att vi har en väldigt låg personalomsättning, det är ungefär en procent, varför vi inte får någon naturlig kompetensväxling, vi får inget naturligt inflöde, säger Marita Hellberg, som är personalchef på Ericsson.

Så nu kan man vara för gammal redan vid 35?

– Man är aldrig för gammal. Det är viktigt för ett företag att ha alla åldrar, men det vi just nu har problem med är att vi har för få under 30, säger Marita Hellberg.

Ersätts av yngre medarbetare
Tanken är att de 1 000 som nappar på erbjudandet och lämnar Ericsson ska ersättas av nya fräscha medarbetare som är under 30 år, med en takt av 300 personer per år.

Till en början handlar det alltså om en ganska kraftig personalminskning.

Christer Eriksson, talesman för fackförbundet Sif på Ericsson, tror att många kommer att nappa på erbjudandet.

– För de personer som har möjlighet att röra på sig och kanske haft funderingar att titta på en annan typ av karriär, tror jag att ganska många kommer att nappa på det här, säger Christer Eriksson.

Alla kan inte ta erbjudandet
Långt ifrån alla 35 till 50-åringar på Ericsson i Sverige kan dra nytta av erbjudandet, dels undantas flera affärsområden och dessutom kan ledningen säga nej om de vill ha kvar personen i fråga.

– Det här är någonting som måste godkännas av ansvarig chef, så att vi också styr upp det, säger Marita Hellberg, personalchef på Ericsson.

Folk som ni verkligen vill ha kvar kommer inte få detta erbjudande?

– Ja, så är det ju, vi förbehåller oss rätten, eftersom det är ett frivilligt erbjudande förbehåller vi oss rätten att välja de som behöver vara kvar, säger Marita Hellberg, personalchef på Ericsson.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".