Connex tar över tågtrafiken i Norrbotten

Det franska företaget Connex tar över nattågstrafiken i Norrland. Det beslutade statliga bolaget Rikstrafiken idag. Tågkompaniet, som drivit Norrlandstrafiken de senaste två åren, tänker överklaga beslutet och även transportfacket SEKO kritiserar i kväll valet av Connex.
Men enligt Rikstrafikens generaldirektör Kjell Dahlström är beslutet självklart – Connex anbud var knappt hälften av Tågkompaniets. – Vi höjde naturligtvis på ögonbrynen på Rikstrafiken när vi såg den här stora skillnaden. Vi har noggrannt granskat och vi tycker att det finns fog för deras betydligt lägre priser. 62 miljoner kronor om året. Det är vad Connex lovat att sköta nattågstrafiken i Norrland och dagtrafiken på Malmbanan för. Det är bara drygt hälften av vad konkurrenten Tågkompaniet krävde, och Tågkompaniets vd Jan Johansson är så upprörd att han tänker överklaga beslutet till länsrätten. – Vi tänker driva frågan att vi tänker behålla den här trafiken. Vi tänker inte bli utslagna av något multinationell jätte med maktambitioner, det har vi bestämt oss för! Connex kontrakt, som gäller i åtta år från och med nästa år, upprör också transportfacket SEKO. Connex, som idag driver tunnelbanetrafiken i Stockholm, har lagt ett bud de omöjligen kan hålla utan att antingen minska personalen eller antalet turer, menar SEKO:s ordörande Sven Olof Arbestål. – Det är inga rimliga proportioner, det måste vara en hund begraven, säger han.
Anders Kilander, Ekot och Erica Sundén, SR Norrbotten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".