Beredskapen för djursjukdomar ses över

Sverige skulle ha svårt att klara ett omfattande utbrott av smittsamma djursjukdomar, som exempelvis förra årets mul- och klövsjuka i Europa. Därför ser nu Jordbruksverket över beredskapen, och man vill bland annat snabbt kunna ta hjälp av polis och militär.
Jordbruksverket ska med start i höst se över den svenska beredskapen för smittsamma djursjukdomar. Orsaken är erfarenheterna från utbrottet av mul- och klövsjukan i bland annat Storbritannien förra året, då smittan snabbt spreds mellan gårdarna. Mindre utbrott klaras Leif Denneberg på Jordbruksverket säger till Ekot att Sverige i dag har en bra beredskap för enstaka mindre utbrott, men att framför allt samarbetet mellan olika myndigheter måste bli bättre om man snabbt ska kunna stoppa ett större utbrott. Bland annat vill Jordbruksverket få möjlighet att kalla in polis och militär. Även om Sverige hittills klarat de enstaka fall av djursmittor som dykt upp, så är det enligt Jordbruksverket tveksamt om berdskapen håller för en mer omfattande smitta. Risk för miljardkostnader I dag finns det brister i samordningen mellan myndigheter som skulle kunna försena insatserna och spårningsarbetet. Samtidigt har också rädslan för så kallad bioterrorism ökat, alltså medveten smitta för att sätta ekonomisk press på samhället. Efter erfarenheterna från bland annat mul- och klövsjukan i Storbritannien förra året med miljardkostnader som följd för samhället tas i dag risken för djursjukdomar på största allvar. Lättare kalla in militär Ett av dom områden där Jordbruksverket vill förbättra beredskapen är möjligheten att snabbt kunna sätta in polis och militär för vägspärrar, övervakning och kanske avlivning av djur. Man vill också se över lagstiftningen så att inte olika myndigheters regler krockar med varandra och försenar samarbetet. Man planerar också storövningar med en rad myndigheter för olika smittscenarier tillsammans med de nordiska grannländerna.
Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".