Baskiskt separatistparti förbjuds

I Spanien godkände senaten på tisdagskvällen ett lagförslag, som gör det möjligt att förbjuda politiska partier som stöder terrorism. Lagen riktar sig mot den baskiska separatistorganisationen ETA:s politiska gren.
Den spanska regeringen har länge velat komma åt det baskiska partiet Batasuna, som bytt namn flera gånger under årens lopp. Batasuna förnekar alla band med den väpnade separatistorganisationen ETA, men vägrar fördöma terrordåden, som krävt över 800 dödsoffer sedan ETA bildades under Francodiktaturen på sjuttiotalet. Då fanns en sympati för ETA:s kamp för ett självständigt Baskien. I dag är Spanien en demokrati, Baskien har ett omfattande självstyre och ETA:s våld väcker avsky – också i Baskien. Trots att stödet för Batasuna minskar fick partiet 10 procent av rösterna i det senaste regionalvalet. Och inför hotet om att Batasuna förbjuds, verkar baskerna sluta leden. Det nationalistiska partiet PNV, som regerar i Baskien, röstade mot den nya lagen i parlamentet i Madrid, och flera baskiska biskopar har varnat för ökade motsättningar om Batasuna förbjuds. Det sker i så fall i Högsta domstolen efter initiativ av parlamentet och regeringen. Den konservativa spanska regeringen utarbetade lagförslaget om att förbjuda partier, som stöder terrorism tillsammans med den socialistiska oppositionen. Regeringens kamp mot ETA, och ETA:s sympatisörer har starkt stöd såväl på hemmaplan som internationellt. ETA står idag både på USA:s och EU:s lista över terroristorganisationer. Och regeringen ser det som en framgång att Batasuna nu kan förbjudas. Men det kan bli en framgång som slår tillbaka, och leder till ökat våld.
Kerstin Bodell, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".