Fler jobb – utom i Stockholm

Rekryteringsbehovet av personal ökar i landet, det visar en ny undersökning bland landets största arbetsgivare. Undantaget är Stockholmsregionen, där efterfrågan på personal istället väntas minska i höst.
Ljusare tider verkar stunda på arbetsmarknaden. Enligt en undersökning gjord i juni av konsultbolaget Exido och som baseras på uppgifter från 1 200 personalchefer på landets största företag och organisationer ökar rekryteringsbehovet i Sverige i höst. En av tre arbetsgivare har ökat behov En av tre personalchefer anser sig ha ett större, eller avsevärt större rekryteringsbehov det kommande halvåret jämfört med i våras, medan endast 15 procent räknar med att slå av på anställningstakten. Men i Stockholms och Mälardalsregionen hörs andra tongångar. Här väntas behovet av ny personal avta till hösten och förklaringen till detta hittar vi enligt Ola Källqvist, vd för Exido, delvis i den tidigare så snabbväxande IT- och telekomsektorn. – Arbetsmarknaden i Stockholm och Mälardalen består i större utsträckning, relativt sett, av företag i tjänstesektorn och inom IT och telekom, och det är branscher som på senare tid drabbats hårt av neddragningar och en sämre konjunktur. Minskande växtvärk i huvudstaden En annan förklaring till skillanderna mellan Stockholm och övriga landet är enligt Ola Källström på Exido är att den offentliga sektorn utgör en mindre del av arbetsmarknaden i Stockholm än i övriga landet. Den offentliga sektorn står inför omfattande pensionsavgångar och måste nyanställa. Men Birgitta Hejer på Länsarbetsnämden i Stockholm ser inte enbart negativt på utvecklingen i Stockholmsområdet. – I Stockholm har vi haft en viss växtvärk de senaste åren, vi har haft svårt med bostäder och med framkomlighet i trafiken. Om trycket minskar under något år så kan det kanske underlätta. Men totalt sett tror jag att det här är ett övergående problem.
Magnus Thorén, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".