Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Murvelns val?

Mp framåt bland journalister

Miljöpartiet har kraftigt stärkt sin popularitet bland journalister. Nästan var fjärde journalist sympatiserar med miljöpartiet, enligt en undersökning från Göteborgs universitet som publiceras på tisdagen.

Professor Kent Asp, som gjort undersökningen, tror att en förklaring är att krisen i vänsterpartiet fått många journalister att överge vänsterpartiet för miljöpartiet.

– Absolut. Det är naturligtvis huvudförklaringen, allt som varit kring vänsterpartiet och anknytning till tidigare kommunistiska diktaturer, Lars Ohly och så vidare.

Mycket populärt
Vänsterpartiet har varit mycket populärt bland journalister. Men i den senaste undersökningen från Göteborgs universitet har partiet halverats sen slutet av 90-talet.

Nu är det 14 procent av journalisterna som sympatiserar med vänsterpartiet.

I stället har miljöpartiet vuxit kraftigt. 23 procent av journalistkåren tycker i dag bäst om miljöpartiet. Socialdemokraterna är fortfarande större, men skillnaden är inte längre särskilt stor.

Kent Asps förklaring till miljöpartiets frammarsch är dels debatten om den inre splittringen i vänsterpartiet och om att partiledaren Lars Ohly kallade sig kommunist.

Nya journalister
En annan förklaring är att det har kommit in nya journalister i yrket, och miljöpartiet är starkare bland unga.

Sammantaget är det rödgröna laget i politiken, regeringen plus samarbetspartierna, ändå klart starkare än den borgerliga alliansen bland journalisterna.

Trots att journalistkåren som helhet alltså är tydligt rödgrön tror Kent Asp ändå inte att det betyder särskilt mycket för innehållet i nyhetsrapporteringen.

Och orsaken till det är att de politiska åsikterna ser helt annorlunda ut både bland mediebranschens chefer och bland de journalister som jobbar med att bevaka just politik för riksmedierna.

Bland politikjournalisterna är de flesta borgerliga, och det största partiet är moderaterna.

S förlorare
En av förlorarna i undersökningen är alltså socialdemokraterna, som är relativt svaga bland både politiska journalister och bland andra journalister.

– I en demokrati kan man i och för sig tycka att de kan vara en viss fördel om journalistkåren inte är alltför intimt bunden till regeringsmakten, säger Kent Asp.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".