”Sverige har för höga matpriser”

Det finns för få lågprisbutiker i Sverige och det beror på kommunpolitikerna som är dåliga på att släppa in butikerna utanför stadskärnorna. Det menar Anders Nyberg, som är vice VD på livsmedelskoncernen Axfood. Konkurrensminister Ulrica Messing menar att dock att huvudproblemet är det monopol som Axfood, KF och ICA har på marknaden.
Anders Nyberg på livsmedelskoncernen Axfood välkomnar en ökad konkurrens och tycker att kommunerna borde bli bättre på att släppa in lågprisbutikerna. Reigun Thune Hedström är ansvarig för plan- och byggfrågor på Kommunförbundet. Hon förstår att många kommuner säger nej till lågprisbutiker som kommer och vill vill etablera sig, särskilt om de vill lägga sig i utkanten av stadskärnorna. Konkurrensminister Ulrika Messing håller med Axfoods vd Anders Nyberg om att konkurrensen är för dålig och det leder till för höga matpriser. Men hon anser att huvudproblemet monopolet som Axfood, KF och ICA har på den svenska livsmedelsmarknaden. – Vi vet att Sverige har bland Europas högsta livsmedelspriser. Vi har få stora aktörer och det finns för lite som gör att dom pressar priserna, säger konkurrensministern.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".