Expert spår USA-attack mot Iran i sommar

Iran kommer inte att stoppa sitt kärnenergiproblem och därför kommer USA inte ha något annat val än att försöka stoppa programmet. En amerikansk attack från luften kan komma redan i sommar eller till hösten, säger den ryska politiska Mellanösternexperten Alexander Obolonkov.

– Amerika kan attackera, varför inte, det råder ett dödläge där Iran inte kommer överge sitt kärnenergiprogram, det är en nationell prioritet. Och för USA gäller att försvara Israels intressen, ett Israel som inte kan vänta på att Iran får egna kärnvapen, säger Alexander Obolonkov.

Tror på anfall från luften
Det troligaste enligt honom är en amerikansk luftattack. En attack som kan komma redan i sommar eller till hösten. Att det kan bli så snart grundar han bland annat på uppgifter om att USA rustar sin bas i Herat i Afghanistan på gränsen mot Iran.

Han utesluter en landbaserad attack och ser tre scenarier.

– Det finns tre militära lösningar. Det första är att bomba bara de militära atomanläggningarna och laboratorierna i Iran, såväl de underjordiska som ovan mark. Det andra är att slå ut alla kommunikationssystem så som flygplatser, kraftverk och kärnkraftverk, så som det var i Jugoslavien.

– Det tredje är en landoperation, som jag anser är utesluten för då måste USA ha allierade och några sådana finns inte just nu, säger Obolonkov.

Goda relationer till Azerbajdzjan
Därför blir de amerikanska flygbaserna i närområdet viktiga, som den kirgisiska och att ha goda relationer med Azerbajdzjan.

Landets president Illhan Allijev är just nu i USA för att träffa president George Bush. Som granne till Iran och med goda relationer, med 30 miljoner azerier i Iran, är landet en viktig bundsförvant för USA. Både vid sanktioner och en eventuell attack.

Obolonkov är dock noga med att understryka motståndet från både Ryssland och Kina mot en attack. Påtryckningar på Kirgizistan, att sluta upplåta flygbasen till USA, ska ses i det ljuset.

”Löser inte problemet på sikt”
För både Kina och Ryssland är varken sanktioner eller en attack en lyckad lösning, stora ekonomiska värden står på spel liksom politiskt inflytande i regionen.

En attack löser inte heller problemet mer än på kort sikt, säger Obolonkov.

– Om de bombas är det bara en temporär lösning, om fem år är de återuppbyggda. Det enda som kan lösa konflikten är en ny iransk regering, men för det krävs en iransk opposition och det finns inte, säger han.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".