Lagstiftning mot maskering

Nu vill en politisk majoritet förbjuda demonstranter att maskera sig. Det är den politiska referensgruppen, kopplad till Göteborgskommittén, som vill lagstifta om ett maskeringsförbud vid demonstrationer.
Göteborgskommittén är tillsatt för att utreda händelserna i Göteborg förra året. I kommittén är det bara vänsterpartiet som fortfarande är emot att demonstranter ska förbjudas att maskera sig. Bara vänsterpartiet säger alltså nej. Folkpartiets representant är tveksam - men övriga fem partier i gruppen säger ja till ett förbud av maskering. Den socialdemokratiska gruppen har svängt, och även om flera ledamöter i kommittén är tveksamma så är majoriteten stor för ett förbud. Därmed går den socialdemokratiska gruppen emot sin egen partiledare Göran Persson, som sa nej till lagstiftning mot maskerade demonstranter för ett år sedan. Motståndarna till ett maskeringsförbud oroar sig framför allt för att demonstrationsfriheten äventyras. Att demonstranter riskerar att registreras av Säpo, och att undantag måste införas för till exempel muslimska kvinnor med slöjor, och vid karnevalståg. Gränsdragningar som kan vara svåra att göra.
Fredrik Sperling, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".