Greenpeace varnar för kärntransport

I Japan förbereds nu en omstridd transport av stora mängder kärnbränsle till Storbritannien. Lasten innehåller tillräckligt mycket plutonium för att tillverka 50 atombomber och miljöorganisationen Greenpeace varnar för riskerna av en olycka till sjöss eller ett terroristattack.
– Det är inte bara Greenpeace som inser farorna med den planerade plutoniumtransporten till Storbritannien utan också en lång rad länder utefter den långa sjörutten, säger Shaun Burnie, som är specialist på Japan hos Greenpeace. Plutoniumlasten skall tas ombord på två lastfartyg som har särskild beväpning installerad, men Burnie och Greenpeace varna för konsekvenserna av en olycka till sjöss eller en terroristattack. – Även om det är svårt för för terrorister att komma åt kärnbränslet i de tunga stålbehållare där det förvaras under transporten finns hotet där, säger Burnie med hänvisning till terroristattackerna förra året i New York och Washington. Hemlighetsmakeri menar Greenpeace Sekretessen är hög kring den planerade skeppningen. Ingenting är känt om när fartygen lämnar Japan eller vilken rutt de sedan kommer att ta. Japan har en omfattande kärnkraftsindustri med ett femtiotal reaktorer, som svarar för en tredjedel av elproduktionen. Opinionen mot kärnkraft har varit svag i Japan, men den växer nu efter en rad kärnkraftsolyckor eller allvarliga tillbud. Japan inte avvisande till kärnvapen Japan håller också dörren öppen för att skaffa kärnvapen. Detta budskap upprepades för några veckor sedan av en av regeringens mest inflytelserika ministrar. Japan har tillräcktigt mycket plutonium lagrat för att kunna tillverka 7000 kärnvapen beräknar Greenpeace. Shaun Burnie tror att Japan kommer att skaffa en egen kärnvapenarsenal, trots att en kraftig opinion bland japanerna fortfarande motsätter sig detta. Japan har kompetensen att utveckla kärnvapen och det är bara att trycka på knappen. Konkurrensen med Kina och de andra kärnvapenstaterna i Asien kan driva fram den här utvecklingen, menar han och regeringen markerar att kärnvapenoptionen lever.
Börje Remdahl, Tokyo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".