LO kräver omförhandling av pensioner

Sedan privattjänstemännen på tisdagen fick ett nytt pensionsavtal vill nu LO förhandla om avtalet för sina medlemmar med Svenskt näringsliv.

På tisdagen blev det klart att Svenskt näringsliv och tjänstemännen inom PTK kommit överens om systemet för pensioner i ITP-avtalet. För alla under 28 år kommer i princip 4,5 procent av den individuella månadslönen att avsättas till en personlig ITP-pension.

För LO:s medlemmar finns sedan snart tio år ett liknande system, men här är avsättningen bara 3,5 procent. 

Oacceptabelt, säger Ingemar Göransson, utredare på LO.

– Det var väntat. Det var precis som vi trodde att det skulle bli. Det betyder att de har bättre, och att vi får prata med Svenskt näringsliv om att omförhandla våra pensionsvillkor, säger Ingemar Göransson. 

Historiskt bättre villkor
Att avtalet för tjänstemännen ger 4,5 procent mot 3,5 procent för LO:s medlemmar är vad LO förväntat. Enligt Ingemar Göransson bottnar det i att tjänstemännen historiskt haft bättre villkor. 

Om LO nu kommer att kräva en omförhandling så blir det knappast någon överraskning för Svenskt näringsliv och Jan Peter Duker som förhandlat fram ITP-avtalet för tjänstemännen.

– Om LO vill ha ett bättre system får man naturligtvis framföra synpunkter på det. Det är en sak som kan diskuteras framöver, säger han. 

Det låter som att du är öppen för att förhandla upp deras villkor?

– Nja, det vet jag inte om jag är. Vi har en ju en lönerörelse framför oss också, som naturligtvis kommer att spela in i det sammanhanget, säger Jan Peter Duker.

Men på LO vill Ingemar Göransson inte vänta till nästa års avtalsrörelse för att LO ska börja förhandla om bättre pensionsvillkor för sina medlemmar.

– Det är möjligt att arbetsgivarna kommer att hänvisa till det. Men förhandlingarna om detta kan ju starta långt innan. Sen får man se om det behöver bakas in i avtalsförhandlingarna, säger Ingemar Göransson.

Erik Boman
erik.boman@sr.se

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".