Rice och Rumsfeld i Irak

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice och försvarsminister Donald Rumsfeld, besökte på onsdagen överraskande Irak för att backa upp den nye premiärministern Jawad al-Malikis i dennes ansträngningar att få ihop en regering.

Det kunde se ut som en tanke, men var det naturligtvis inte, att de två USA-höjdarna oannonserat, var för sig, plötsligt dök upp i Irak, bara timmar efter ärkefienden al-Zarqawis första videoframträdande med löften, eller hot, att USA ska besegras.

Men det var helt avsiktligt som de båda var där, sa Rice; för att hålla ihop det militära och det politiska. Om tidpunkten sa Rumsfeld, att det är en viktig men vansklig tid nu för Irak.

Inte oreserverat stöd
Från Washington meddelades att de båda var ivägskickade för att visa sitt stöd för Iraks – efter månader av politisk infighting – nye premiärminister al-Maliki.

Men inte oreserverat stöd, båda hade dolda men lätt genomskådade påtryckningar med sig; att de vill att Maliki inte drar regeringsbildningen i långbänk, att han skaffar sig kompetent folk, ministrar utan sekteristiska intressen.

Oannonserade var besöken, men inte så oväntade.

Historien dömer
Historien kommer att döma administrationen Bush för dess hantering av Irak, så hur det går för en ny irakisk regering betyder en hel del i Washington.

För inte heller april har varit en bra månad, med snart 60 dödade amerikanska soldater, redan fler än i mars och på väg mot det högsta på ett år. Och ska man ta al-Zarqawi på orden så är det som väntar än värre.

Zarqawi har fått ut sitt budskap. Det var vad Rumsfeld och Rice också försökte på onsdagen.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".