Arbetsförmedlingarna dåliga på jobbförmedling

Arbetsförmedlingarna är dåliga på att hitta jobb till arbetslösa. Endast en procent av arbetslösa med a-kassa fick jobb genom arbetsförmedlings erbjudande - det visar undersökningen Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring, IAF, låtit göra under mars månad förra året.

Bo Jangenäs, generaldirektör på IAF, är kritisk till att arbetsförmedlingarna är dåliga på att kontrollera kravet för att få ersättning är ett aktivt sökande. Bara 14 procent av de som var inskrivna hos en arbetsförmedling fick ett erbjudande att söka ett jobb och bara en procent av alla inskriva fick ett jobb under mars förra året.

Det finns stora skillnader mellan olika län och olika kontor, men enligt IAF visar detta tydligt att arbetsförmedlingarna inte använder sig av jobb-erbjudande som ett sätt att kontrollera att reglerna för att få a-kassa följs.

På Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, säger Lars Sjöström, ställföreträdande generaldirektör, att IAF:s undersökning långt ifrån visar hela bilden. Han menar att ett erbjudande, en anvisning att söka ett arbete, bara är en del av en arbetsförmedlings sätt att jobba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".