Ogiltiga sedlar fattas.

Förlängd inlämningstid för gamla sedlar

Från och med fredag den 27 april skulle alla de äldre versionerna av 20-, 100- och 500- kronorssedlar bli värdelösa. Men fortfarande är det en och en halv miljard kronor som inte har kommit in till Riksbanken. Därför förlängs möjligheten att lämna in gamla sedlar till årsskiftet.

Astrid Stenman hör till dem som redan sett till att göra sig av med sina gamla sedlar.

– Jag hade inte så många gamla sedlar men jag har växlat in dem. Man vill ju inte förlora värdet. Är man pensionär får man vara rädd om pengarna, säger hon.

Äldre versioner
Det handlar om de äldre versionerna av 100-och 500-kronorssedlar, de utan folieband och de äldre lite större 20-kronorssedlarna. Redan vid årsskiftet blev dessa ogiltiga som betalningsmedel och på fredagen skulle det alltså vara sista dagen att gå in med dem på banken.

Men eftersom en och en halv miljard kronor fortfarande inte har kommit in har Riksbanken beslutat sig för att ta emot sedlarna avgiftsfritt resten av året också. Det innebär troligtvis att det även kommer gå att sätta in dem på banken, men det beslutet fattar varje enskild bank.

Blir inte helt värdelösa
Men för den som hittar sedlar även efter årsskiftet är det inte helt kört för värdelösa blir de egentligen inte då heller, säger Per-Olof Arevik på Riksbanken.

– Vi vet ju att folk kommer att hitta pengar under många år framöver och vid ett visst givet tillfälle kommer Riksbanken att ta 100 kronor per ärende som kommer in till oss.

Hur länge kan man lämna in de här pengarna, först gratis resten av året, sedan mot en avgift? Finns det något stopp någonsin?

– Nej, inte enligt en lagstiftning som vi har nu. De pengar som blev ogiltiga i slutet av 1980-talet tar vi fortfarande emot mot avgift. Men det kan komma att ändras så att vi sätter ett absolut stopp för de pengarna, säger Per-Olof Arevik.

Vad som däremot blir helt värdelöst från och med fredagen är de silverfärgade 50-öresmynten. Hittills har Riksbanken fått in 100 miljoner av dem, men det är bara en fjärdedel av alla de 50-öringar som banken har spottat ur sig under åren.

Försumbart
Men där resonerar ändå Riksbanken som så att det handlar om en så liten summa för varje person att den är försumbar.

Och så finns det ju de som inte vill lämna ifrån sig sina gamla sedlar och mynt, som Gustav Nordlander.

– De ska jag spara, det är skojigt att ha dem.

Men det är ju mycket pengar...

– Men det gör ingenting. Jag ska ha dem kvar så att mina barnbarn får se hur de ser ut.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".