Liten "social turism" från nya EU-länder

De tio nya EU-ländernas medborgare som arbetar i Sverige får fortfarande en mycket liten del av svenska bidragspengar. Det visar nya siffror från flera olika myndigheter. Regeringens farhågor om ”social turism” i Sverige sedan EU fick tio nya medlemmar för två år sedan, har hittills inte besannats.

Oavsett om det handlar om barnbidrag, föräldrapenning, arbetslöshetsersättning eller f-skattsedlar för egna företagare, är resultatet detsamma.

De tio nya EU-ländernas medborgare som arbetar i Sverige utgör och utnyttjar en mycket liten del av det svenska systemet.

Inte folkbokförda i Sverige
Sedan tidigare är det väl känt att inte särskilt många av de nya EU-ländernas medborgare kommer till Sverige.

Det statistiken visar handlar om personer som inte är folkbokförda i Sverige. De arbetar här, men har sin familj i ett annat land.

Bidragen som försäkringskassans statistik visar gäller barnbidrag, föräldrapenning, bostadsbidrag och studiebidrag.

Försäkringskassans absolut senaste siffror för januari och februari i år visar en utbetalning på drygt 400 000 kronor.

Liten ökning från förra året
Det är en ökning jämfört med förra året, men ändå en mycket liten del av de pengar som sammanlagt betalas ut till personer som inte är folkbokförda i Sverige.

Förra året fick de nya EU-ländernas i Sverige ej folkbokförda personer knappt två miljoner kronor i försäkringskassepengar.

Antalet personer som inte bor i Sverige och förra året fick svensk arbetslöshetsförsäkring kan räknas på fingrarna. Sådan a-kasseersättning fick förra året en cypriot, en finländare, tre polacker, två tjecker och en ungrare. Sammanlagt åtta personer.

Inga dramatiska förändringar
Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen håller på att sammanställa de senaste siffrorna och enligt uppgift till Ekot finns inga dramatiska förändringar.

Skatteverkets uppgifter till Ekot visar att antalet f-skattsedlar för enskilda företagare som inte bor i Sverige minskat. Något som förmodligen beror på att flera enskilda företagare i stället bildat bolag.

Sammantaget visar siffrorna att statsminister Göran Persson hittills haft fel när han för två år sedan sa att Sverige måste ha övergångsregler.

– Vi skulle kunna få ett missbruk av de sociala förmånerna. Vi vill inte ha den så kallade sociala turismen som missbrukar våra sociala förmåner. Där får vi inte vara naiva, sa Göran Persson.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".