Nötköttsbonden Roger Andersson är positiv inför framtiden. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Svenska bönder hoppfulla om framtiden

Det svenska lantbruket går bättre än på flera år. Det visar LRF:s lantbruksbarometer som presenterades på torsdagen. Enligt undersökningen som gjorts bland 4 000 bönder, ökar både lönsamheten och framtidstron.

Nötköttsbonden Roger Andersson på gården Torarp i Småland planerar nu att bygga ut.

Det spritter i benen hos de kring 100 mäktiga köttdjuren att få komma ut i beteshagen, men trots den försenade våren, så är det mesta uppåt inte bara här hos Roger Andersson utan även för svenskt lantbruk i stort.

Bättre lönsamhet
Efter år av försiktighet och oro kring lönsamhet är det till exempel fler som nu planerar att investera i nya byggnader. Och även om fortfarande de flesta lantbruk upplever ekonomin som ett problem, så ökar andelen som anger lönsamheten som god eller mycket god.

Mest nöjda är grisproducenterna och ägg och fjäderfä, men också för mjölk och nötköttsproducenterna tycks det ha ljusnat, trots oron för följderna av EU:s omdebatterade nya stödregler.

– Det ser positivt ut, så positivt har det inte sett ut på många år. Jag har varit lantbrukare i många år, säger Roger Andersson.

Det har varit några år när många har varit bekymrade, det tycks som att det har förändrats?

– Vi var bekymrade i många år för vi visste inte vilka spelreglerna skulle bli.

Nytt framtidshopp
Även framtidstron ökar enligt undersökningen. 71 procent tror på oförändrad eller bättre lönsamhet det kommande året mot 54 procent förra året. Men det finns regionala skillnader och yngre är mer optimistiska än äldre.

Lars Göran Pettersson som är ordförande i LRF ser barometern som en bekräftelse på att något skett.

– Vi ser det här som ett trendbrott, det har hänt något i bondesverige, det är en framtidstro som vi inte haft på länge. Det känns jättebra.

Är det slut på gnället bland jordbrukarna?

– Det är det säkert inte, men det är betydligt mindre utav gnäll och krav. Det är en helt annan inställning, mer entreprenörskap och en ökad vetskap om att det är ingen annan som fixar det här än vi själva.

Strukturomvandling
Samtidigt visar Lantbruksbarometern att strukturomvandlingen fortsätter, många mjölkbönder planerar att lägga ner och de som blir kvar vill växa.

Många lantbrukare är också intresserade av nya näringar, till exempel på energisidan, något Lars Göran Petterson välkomnar.

– Om oljan ska ersättas, ska det ersättas med energi från jord och skog och vi pratar om att om några år så kommer kanske 30 procent av åkerarealerna att användas för energi ändamål och det är många bönder som ser det som nya affärsmöjligheter, säger han.

Bakom Lantbruksparometern finns förutom LRF, LRF Konsult och Föreningssparbanken.

Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Christer Johansson
christer.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".