Hotande inbördeskrig i Kirgisien

Oron växer i den forna sovjetrepubliken Kirgisien som drabbats av flera våldsamma demonstrationer på senare tid. Demonstrationerna har lett till att regeringen nyligen avgick. Och nu varnar Kirgisiens premiärminister för att landet befinner sig på randen till ett inbördeskrig – i en redan mycket instabil region.
Länge betraktades Kirgisien som en oas i en region som annars drabbats av både krig och annan förödelse. Landet ligger norr om Afghanistan och Tadjikistan som också genomgått ett blodigt inbördeskrig under större delen av 90-talet. Presidenten anses auktoritär Men ända sedan landets president Akajev förra året träffat avtal med USA om att tillåta amerikanska trupper att ha en bas i landet så har den kirgisiska presidenten också anklagats av oppositionen för att ha blivit allt för auktoritär. Oppositionen menar att presidenten utnyttjar de goda förbindelserna med USA för att få fria händer att slå ned på de politiska motståndarna. Rättegångar mot oppositionella Demonstrationerna har avlöst varandra på senare tid sedan en av de främsta oppositionsledarna dömts till fängelse för påstådd förskingring och sedan myndigheterna också inlett en rättegång mot ytterligare en annan oppositionell som sitter i det kirgisiska parlamantet. Regeringen avgick I mars månad blev det våldsamma sammanstötningar mellan demonstranterna och polisen som ledde till att fem personer dödades och 80-tal skadades. För en månad sedan vann demonstranterna en seger när hela den kirgisiska regeringen avgick. Men demonstranterna som kräver att rättegången mot en av oppositionsledarna ska stoppas har inte givit upp – utan kräver nu också att presidenten ska avgå. Situationen är så allvarlig att landets premiärminister nu säger att landet befinner sig på gränsen till inbördeskrig. Ett uttalande som kanske är överdrivet med tanke på att det inte är första gången som ledare i det oroliga Centralasien går ut med sådana drastiska uttalanden bara for att sedan använda sig av maktmedel för att slå ned oppositionen. Men situationen är ändå bekymmersam inte minst för USA och exempelvis Danmark som har trupper i landet för att ge understöd till de amerikanskledda operationerna i Afghanistan.
Vladislav Savic Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".