Japan slutar ge mat till Nordkorea

Människor i Nordkorea har fått börja äta sjögräs och andra växter i brist på mat. Samtidigt börjar FN:s matförråd i Nordkorea att tömmas. Det rapporterar FN:s livsmedelsorgan World Food Program
Japan som är en av de största biståndsgivarna vägrar nu att fortsätta med matleveranserna till Nordkorea. Orsaken är en olöst konflikt om påstådda kidnappningar, som började på sjuttio- och åttiotalen. Den japanska regeringen anklagar regimen i Nordkorea för att ha kidnappat japanska medborgare, och tvingat dem att utbilda nordkoreanska agenter som sedan skall nästla sig in och verka här i Japan. Nu ökar Japan trycket på Nordkorea Regeringen har länge krävt att Nordkorea återsänder dessa personer, men myndigheterna i Pyongyang har avfärdat kidnappningarna som rena påhitt. – Jag tror inte att regeringen kommer att fortsätta livsmedelsbiståndet till Nordkorea nu, säger Ichita Yamamoto ,parlamentsledamot för det styrande liberaldemokratiska partiet. Yamamoto har nära kontakter med premiärminister Koizumi. – Kidnappningarna är ett mycket allvarlig fråga för oss. Nu är tiden inne att sätta kraft bakom orden, säger Ichita Yamamoto. En larmsignal För FNs livsmedelsbistånd i Nordkorea, som redan har fått skäras ner kraftigt, är den hårdnande japanska hållningen en larmsignal. USA har också satt villkor för att fortsätta livsmedelshjälpen till Nordkorea. Sjögräs blir mat Samtidigt tvingas nu många nordkoreaner på landsbygden leta sjögräs och andra växter för att få mat som kan stilla hungern. Motsättningarna mellan Japan och Nordkorea om de påstådda kidnappningarna skärps. Det beror också på att Japan nu har beslutat att bärga ett misstänkt nordkoreanskt spionfartyg som sänktes av den japanska kustbevakningen efter en eldstrid i december förra året.
Börje Remdahl, SR:s Asienkorrespondent
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".