Svenskt kött blir utlandsägt

Finska Atria köper svenska charkföretaget Samfood för 300 miljoner kronor. För huvudägaren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, innebär det slutet på en lång rad år av kraftiga förluster och LRF:s vd, Leif Zetterberg, är nöjd.
Många svenska bönder andades nog ut när det i dag meddelade att verksamheten i charkföretaget Samfood säljs till finska köttkoncernen Atria för 300 miljoner kronor. Samfood gjort stora förluster Samfood ingår i den det av Lantbrukarnas Riksförbund kontrollerade kött- och fågelbolaget Spira som de senaste åren gjort miljardförluster och kostat LRF långt över en halv miljard kronor. Samfood har varit illa ute i flera år och tvingats till drastiska nedskärningar samtidigt som försäljningen minskat. LRF har fått kritik LRF:s köttaffärer har givit upphov till intern kritik inom bonderörelsen. Men det är oklart om den aktuella försäljningen egentligen innebär någon vinst för de svenska bönderna. Finska Atria övertar nämligen inte de skulder som Samfood dragit på sig de senaste åren. De stannar kvar hos de svenska ägarna. Enligt Leif Zetterberg uppgår skulderna till ''ett par hundra miljoner kronor'': Ändå tjänar man på affären, enligt Zetterberg. Och några ytterligare personalnedskärningar ska inte vara aktuella.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".