Manar till ny demonstration.

Vitrysk oppositionsledare fick fängelse

Den vitryske oppositionsledaren Aleksander Milinkevic har dömts till 15 dagars fängelse för att ha deltagit i en demonstration på årsdagen av Tjernobyl i centrala Minsk.

Vitrysslands främste oppositionsledare Aleksander Milinkevic dömdes på torsdagen till 15 dagars fängelse. Bara två poliser vittnade under rättegången. Milinkevic dömdes för att ha deltagit och lett en olaglig demonstration.

Oppositionsledaren kallar domen politisk och en fortsättning på presidentens auktoritära styre.

Kampanj i Europa
Milinkevic har sedan det fuskartade presidentvalet i mars rest runt i Europa för att få stöd för oppositionens krav om en isolering av den vitryska regimen.

Gårdagens demonstration var den största sedan den veckolånga protesten i Minsk efter valet. Nära 6 000 demonstrerade mot president Lukasjenko och till minne av Tjernobyls offer.

Flera gripna
Demonstranterna försökte förgäves inta det centrala Oktobertorget i Minsk, men hindrades av polis. Istället hölls demonstrationen utanför Vetenskapsakademin, bevakad av en rad EU:s länders diplomater.

Ett dussin andra oppositionella har också gripits.

Med Milinkevic i fängelse kommer oppositionen få svårt att på nytt samlas till de protester Milinkevic utlyst till 1 maj.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".