Samfood blir finskt

Verksamheten i svenska charkföretaget Samfood säljs till finska köttkoncernen Atria för 300 miljoner kronor. Säljare är svenska kött- och fågelbolaget Spira som kontrolleras av Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.
Samfood har i flera år gjort kraftiga nedskärningar i verksamheten till följd av stora förluster. Men enligt LRF:s VD Leif Zetterberg står bolaget inte inför nya nedskärningar i samband med den aktuella affären. Finska Atria finns sedan tidigare på den svenska livsmedelsmarknaden. I koncernen ingår bland annat Atria Lithells, som framställer köttprodukter och Svensk snabbmat för storkök AB. Omkring 30 procent av Atrias omsättning kommer från den svenska marknaden. Hur mycket Spira och LRF egentligen tjänar på affären är oklart. Atria tar inte över de lån som Samfood dragit på sig och dessa uppgår till "ett par hundra miljoner kronor" enligt LRF:s VD Leif Zetterberg. Enligt Zetterberg är slutresultatet efter försäljningen trots lånen en vinst för Spira.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista