Börsfall på bred front

Kurserna på aktiebörserna runt om i världen har fallit kraftigt under natten och förmiddagen. I morse stängde Tokyobörsen 4 procent. I Europa hade Stockholm, Frankfurt, London och Paris gått ner med 3 - 4 procent under förmiddagens handel.
Mest har kurserna sjunkit för tillverkare och operatörer inom telekom-branschen. Där är nedgången bortåt 10 procent. I de franska bolagen France Telecom och Alacatel stoppades handeln med bolagens aktier sedan dom hastigt fallit 17 - 18 procent. Alcatel - som konkurrerar med svenska Ericsson, varnade i morse för fortsatta förluster i år. Det nya börsfallet startade i går kväll i USA, där bland annat kommit fram uppgifter om revisionsfirman Arthur Andersen fifflat med redovisningen av bokföringen i teleoperatören Worldcom, som är ett stort internationellt bolag som också har verksamhet i Sverige. Detta tillsammans med fortsatt osäkertet kring den väntade ekonomiska återhämtningen i världens industriländer gör att aktiebörserna från dag till dag kastas mellan ljus och mörker. I måndags var det en svart dag för Stockholmsbörsen, igår gick klackarna i taket med förhoppningar om bättre tider. I dag är det återigen mörkt. Vid lunchtid var börsfallet 3,1 procent. Ericsson hade gått ner drygt 10 procent medan Nokia hade backat 3,9 procent.
Christer Hillbom, ekonomisk kommentator
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".