Nya avslöjanden om asfaltskartell

En av byggbolaget NCC:s högsta chefer medgav på onsdagen att han känt till den olagliga asfaltkartellen redan hösten 2000. Det skedde vid den pågående rättegången mot flera före detta anställda i NCC som åtalats för bedrägeri mot det egna bolaget.
Det är sju tidigare chefer inom NCC samt en anställd från ett annat företag som är åtalade för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Åklagaren hävdar att cheferna för egen vinning har förmått andra företag att ställa ut osanna fakturor till NCC, och att en del av pengarna genom olika transaktioner kommit de åtalade till godo. NCC kräver tillbaka tre miljoner kronor plus ränta från de åtalade. På onsdagen vittnade en av byggbolagets högsta chefer, Per Nielsen, i Linköpings tingsrätt. Per Nielsen berättade att han redan hösten 2000 känt till de olagliga kartellerna och dessutom sagt att affärerna skulle fullföljas, trots att han ansåg att avtalen egentligen var felaktiga. Att ledningen känt till kartellerna har varit känt sedan tidigare eftersom det var NCC-ledningen som anmälde de som nu står åtalade. Det frågan gäller nu är om de åtalade före detta anställda vid NCC verkligen har gått bakom ryggen på sin arbetsgivare, när ledningen nu medgett att man känt till och till och med genomfört affärerna trots att man kände till kartellerna. Det var i januari i år som NCC efter en intern utredning offentligt medgav att företaget ingått ett antal olagliga avtal i asfaltsbranschen. Det skedde efter att NCC och flera andra byggbolag granskats av Konkurrensverket.
Patrik Holmström, ekonomireporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".