"Chefernas bonusar kan påverka valet"

En av Sveriges mest kända familjeföretagare, Bert-Inge Hogsved, tar avstånd från vad han kallar ”utsvävningar” i den del börsföretag. Hogsved är vd för Hogia-gruppen i Stenungsund som gör datorprogram och som förra året hade 280 miljoner kronor i omsättning.

Bilden som ges av företagen är förödande, anser Bert-Inge Hogsved, och det kan äventyra en borgerlig valseger.

– Om det skulle visa sig att nuvarande regering sitter kvar tror jag att en bidragande anledning till det är de utsvävningar som en del av våra storföretagsdirektörer ägnar sig åt pengamässigt.

– Jag tror att många människor som kanske å ena sidan känner att det vore inte så dumt med ett maktskifte, när man å andra sidan tänker på hur de tar ut, i första hand bonusar, som retat mig mest, så känner man att jag fortsätter röstar som tidigare, säger han.

Värnar ”äkta företagande”
Hogsved är livrädd att det blir en sammanblandning mellan en del av börsbolagen och vad han och tusentals andra familjeföretag sysslar med, vad han kallar ”ett äkta företagande”.

– Så i själva verket så tror jag att den bild som människor i allmänhet får av företag och näringsliv just på grund av de överdrifter som finns, är förödande.

Men kan det verkligen få effekten att det spelar en roll för riksdagsvalet? Under våren har det avslöjats hur också de av den socialdemokratiska regeringen styrda statliga företagens vd:ar skaffat sig generösa pensionsprogram.

Inte bara privata näringslivet
Det är alltså svårt att påstå att de utsvävningar som Hogsved talar om skulle vara isolerade till det privata näringslivet.

– Nej, det är det inte. Girighet finns överallt. Men ändå, vad gäller valet, vad som kan tänkas hända, så är det nog ändå det privata näringslivet som är i skottgluggen mest. Och jag kan mycket väl tänka mig att det blir en påverkan på valutgången, säger Bert-Inge Hogsved.

Björn Elmbrant, P1 Studio Ett
bjorn.elmbrant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".