Fiat börsnoterar lyxbilen Ferrari

Den italienska biljätten Fiat har dålig ekonomi, och behöver snabbt få nytt kapital. En utväg är att börsnotera lyxbilmärket Ferrari.
Rykten idag säger att Fiats bolagsstyrelse nu diskuterar ett bud från affärsbanken Mediobanca om att köpa just de 35 procenten i Ferrari som skulle börsnoterats. Fiat varken bekräftar eller förnekar de här tidningsuppgifterna som finanstidningen Borsa et Finanza leverade. En bekräftelse kommer istället från italienska TT, nyhetsbyrån ANSA, som säger sig ha fått bekräftelsen från en säker källa. Värt sju och en halv miljard Mediobanca är beredda att betala 840 miljoner euro, alltså drygt sju och en halv miljard kronor, för 35 procent i Ferrari. Säljaren är Fiat som nu kontrollerar 90 procent av Ferrari. Fiat behöver kapital Att Fiat just nu behöver snabbt få fram nytt friskt kapital har bekräftats sedan flera veckor av bolagets ansvarige Paolo Fresco. Dotterbolaget Ferrari som nu skördar stora framgångar inte bara på formel1-banorna, utan också när det gäller att sälja de lyxiga sportvagnarna, skulle vara den första kronjuvelen att dra in pengar till koncernen. En grupp internationella banker håller redan på att göra allt klart för börsintroduktionen men Mediobancas bud kan blockera den verksamheten. Sug efter Ferrari Tar man Mediobancas värdering på allvar betyder detta att Ferrari idag värderas till 2,4 miljarder euro. Det är en femdubbling på bara några veckor. Och det visar att det är sug efter Ferrariaktier efter dom senaste Formel1-segrarna. Billigaste bilen kostar två miljoner Mediobanca räknar med att ett stiligt aktiepapper kanske kan vara en ersättning för alla Ferrarisupportrarna som aldrig ens kan drömma om att äga en sådan bil. Den enklaste modellen kostar ju över 2 miljoner kronor.
Åke Malm, Rom
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".