Förra året dog 45 personer i motorcykelolyckor.

Svart inledning på årets mc-säsong

Ovanligt många olyckor med motorcyklar och mopeder har skett de senaste veckorna. Totalt har minst sju personer dött sedan i påskas, och både Vägverket och motorcykelorganisationer manar nu till försiktighet.

– Vi känner en oro för att våren har kommit sent och att detta kan blomma ut med väldigt mycket olyckor. Sedan har vi en långhelg framför oss och det är också månadsskifte. Många ställer på sina motorcyklar då och börjar åka när det blir fint väder. Man är kanske ovan och risken är stor att man överskattar sin förmåga, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Mc-säsongen har knappt hunnit starta, men redan har fyra personer dött i Västerbotten, Östergötland, Småland och Västergötland, dessutom två personer på moped, och utöver det har minst ett tiotal personer skadats.

Vägverket oroligt
Förra året dog totalt 45 personer i motorcykelolyckor och Vägverket oroas nu över den svarta inledningen på årets säsong.

Även på motorcykelorganisationen SMC är man bekymrad och kanslichefen Morgan Darmell tror också han att den sena våren kan ha spelat in.

– Det kommer ut väldigt många motorcykelåkare på en gång nu. Dessutom finns det i till exempel norra och mellersta Norrland problem med grus på vägarna. Man har ju faktiskt inte hunnit sopa vägarna än därför att snön precis har smält bort. Det gör att vi har ett stort grusproblem också, som är en känd orsak till att många motorcyklar halkar av, säger han.

Allt fler motorcyklar registreras
Både Vägverket och mc-organisationerna har jobbat intensivt för att minska olyckorna, samtidigt som antalet nyregistrerade motorcyklar ökar hela tiden.

SMC utökar nu till exempel förarutbildningarna kraftigt, även med testkörningar på inhägnade områden.

– Fortbildningarna har ju till uppgift att få in mc-förare inom våra väggar för att kunna diskutera attityder, träna mc-körning, träna broms- och kurvteknik och tala om vad det betyder i olycksstatistiken, i försäkringar och så vidare. Vi vill påverka mc-förarna, få dem att bli duktigare och få dem att förstå vilka krafter som finns i de här extrema sporthojarna, säger Morgan Darmell.

Manar till försiktighet
Han manar till försiktighet när nu ännu fler motorcyklar väntas tas i trafik vid månadsskiftet.

– Det är bara för oss att vädja. Tänk på att det är många ute, att det finns grus på vägbanorna och tänkt på att solen står ganska lågt fortfarande. Var försiktig och kör klokt med huvudet, manar Morgan Darmell.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".