Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Byggnads vill bryta upp avtal på Gotland

Publicerat fredag 28 april 2006 kl 09.59

I efterdyningarna av den uppmärksammade konflikten kring ett skolbygge i Vaxholm rörs nya känslor upp.

Ett nyligen tecknat avtal mellan Byggnads och tidigare företrädare för det lettiska företaget Laval un Partneri har lett till interna fackliga konflikter, skriver tidningen Byggindustrin.

Regina Purva, tidigare taleskvinna för det omstridda företaget Laval un Partneri som 2004 sattes i facklig blockad i Vaxholm, är nu tillbaka i Sverige som egenföretagare i byggbranschen.

Motsvarar grundlönen
Den här gången kom hon snabbt överens med Byggnadsarbetareförbundet om ett avtal som skulle ge de anställda 112 kronor. Nivån motsvarar grundlönen i byggavtalet.

Grundlönen, då 109 kronor, var också vad Laval offentligt påstod sig vara beredda att betala i Vaxholm. En nivå som facket vid den tiden inte kunde acceptera.

Avtalet med Regina Purva skrevs av en lokal ombudsman på Gotland. Frid och fröjd trodde alla. Men icke. För på Byggnadsarbetareförbundet centralt har man blivit mäkta irriterade på att ett avtal som ger 112 kronor tecknats.

Snittet är 130 kronor
Lönesnittet för byggnadsarbetare på Gotland är cirka 130 kronor. Det bör Regina Purvas anställda också tjäna anser Byggnads.

Regina Purva vill inte låta sig intervjuas, men säger till Ekot att hon inte har hört om något missnöje med avtalet från fackets sida.

Gunnar Ericson, förhandlingschef på Byggnads, bekräftar att han bett ombudsmannen som tecknade avtalet att bryta upp det igen.

– Här har man tecknat en löneöverenskommelse på grundlön. Grundlön är något annat än lön för utfört arbete. Vi har principen att aldrig teckna en löneöverenskommelse på grundlön utan den ska vara betydligt högre, säger han.

Vilka möjligheter finns det att omförhandla ett redan skrivet avtal?

– Det finns ju uppsägningstider på överenskommelser. Vår förhoppning är att avdelningen avser att omförhandla avtalet, säger Gunnar Ericson.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".