Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Riksbanken väljer att låta räntan vara oförändrad. Riksbankens ränta är 2,0 procent och ändrades senast i februari. I år har räntan gått upp en halv procentenhet.

Villaägare, och alla andra med lån av något slag, kan pusta ut åtminstone till midsommar. Den 19 juni kommer nästa möjlighet för Riksbanken att höja räntan. Att den då kommer att höjas tycks vara klart.

Statliga Konjunkturinstitutet anser till exempel att den svenska ekonomin kommer att snurra med sådan hög fart i år att en höjning i höst verkar närmast ofrånkomlig. Den kan komma under pågående valrörelse, om Riksbanken följer sitt tidigare fastlagda sammanträdesschema.

Det som styr Riksbankens beslut om räntan hur inflationen, tros utvecklas under de kommande 12 till 18 månaderna. Förmågan att se runt hörnet kan ju variera men Riksbanken signalerar nu tydligt att inflationen under den perioden kommer att nå målet, nämligen 2 procent, och därför närmar sig tidpunkten nu raskt för en räntehöjning.

Den svenska räntan anses ändå ligga lågt vid en jämförelse med andra länder. Den är betydligt högre i USA och Storbritannien, och i EU där Sverige inte medverkar i det gemensamma ränte- och valutasamarbetet ligger räntan idag på 2,5 procent.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".