Ulvaeus.

Björn Ulvaeus krävs på 87 miljoner

Björn Ulvaeus, känd från Abba samt som skapare av flera succémusikaler, krävs på 87 miljoner kronor av Skatteverket. Skatteverket anser att Ulvaeus skatteplanerat bort betydande roylatyinkomster på ett otillåtet sätt.

Än idag, över 20 år efter att Abba splittrades, genererar deras musik mångmiljonbelopp i så kallade royalties. När musiken används på olika sätt eller spelas i radio betalas pengar till den som äger rättigheterna.

På grund av sin framgångsrika karriär som låtskrivare och artist kan man därför tänka sig att Björn Ulvaeus årligen kammar hem mångmiljonbelopp. Ändå redovisade han bara två miljoner i inkomst för förra året.

Anlitar en jurist
Orsaken är att han, liksom andra förmögna personer, använder sig av skattejurister för att minska sin skatt.

Sven Rygaard är Björn Ulvaeus juridiska ombud sen 20 år. Han tycker att Skatteverket fattat ett felaktigt beslut och har överklagat.

– Vi är väldigt övertygade om att vi har rätt.

Men vilket är syftet, rent ekonomiskt?

– Att minska skatten. Det är man skyldig till.

Att betala så lite i skatt som möjligt?

– Ja, inom lagens råmärken, säger Sven Rygaard.

I och med sin framgångsrika karriär som låtskrivare och artist får Björn Ulvaeus stora inkomster genom så kallade royaltyn när låtar han varit med och skrivit spelas eller används i olika sammanhang.

För att sänka sin skatt så mycket som möjligt anlitar han liksom de flesta andra förmögna personer skattejurister.

Rättigheterna överläts till bolag
I det här fallet handlar tvisten om huruvida han har överlåtit sina rättigheter till ett annat bolag och därmed inte har tillgång till de royalties som han får in, eller om hela upplägget med bolag i olika länder bara handlar om att undgå beskattning och att han i själva verket har kontroll över sina rättigheter.

Det är det senare som Skatteverket anser sig ha bevis för, och därför krävs Björn Ulvaeus nu på 87 miljoner kronor i skatter och räntor samt ett så kallat skattetillägg.

– Vi anser att han äger rättigheterna och att han inte har lämnat den informationen i deklarationerna.

Vad krävs för att man ska påföra skattetillägg?

– Att man har lämnat en oriktig uppgift, säger Merja Classon på Skatteverket.

Någon anmälan om skattebrott har inte kommit in till Ekobrottsmyndigheten.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".