Ny lag ska komma åt bidragsfuskare

Det ska bli svårare att komma undan med bidragsfusk i framtiden. Det säger utredaren och överåklagaren Nils Rekke som på fredagen presenterade förslag på en helt ny lagstiftning för att på ett effektivare sätt komma åt fuskare.

– Vi tycker att maskorna i nätet i dagens system är för stora. Det är för lätt att komma med bortförklaringar. Eftersom åklagaren har den fulla bevisbördan, det har jag inga invändningar emot, så innebär det att det är lätt att komma undan, säger Nils Rekke.

”Lagen inte tillräcklig”
Idag går ungefär en fjärdedel av alla anmälningar om fusk till åtal och när utredaren Nils Rekke tittat igenom nedlagda förundersökningar har han sett att den lagstiftning som finns inte är tillräcklig.

– Vi har sett fall där man har haft dubbla ersättningar från arbetslöshetskassa och försäkringskassa samtidigt, där man har sagt att man trodde att det var tillåtet att göra på det sättet. Det tror jag är ett typfall, säger Rekke.

Och det ska inte räcka i framtiden?

– Man får komma med väldigt goda förklaringar, tror jag i alla fall.

Idag måste åklagare påvisa att fuskaren varit aktiv i sitt handlande, men eftersom det går att fuska genom att inte vara aktiv och inte ändra förändringar i ens uppgifter så passar inte den nuvarande lagstiftningen för den här typen av brott.

Föreslår speciell lag
Nils Rekke föreslår därför en speciell lag för bidragsbrott med tre brottsrubriceringar: ringa oaktsamhet, oaktsamhet och grov oaktsamhet.

Förslagen ska ses som en del i ett åtgärdspaket som regeringen initierade förra året.

– Som lagstiftningen ser ut idag så inbjuder systemet till att komma med bortförklaringar som åklagare och polis måste svälja. Det är inte fråga om någon kolossal utvidgning av det som ska vara belagt med straff, utan vi vill komma åt de som medvetet balanserar på gränsen till det tillåtna, säger utredaren och överåklagaren Nils Rekke.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".