Olika argument för deltagande i övningar

Sveriges argument för att delta vid olika militära samövningar med andra nationer varierar från övning till övning, säger man på regeringskansliet efter det plötsliga svenska avhoppet från en internationell flygövning där Israel medverkar.

När statsminister Göran Person på torsdagen sa att Sverige inte ska samarbeta med Israel vid internationella fredsuppdrag betyder det inte för all framtid.

– Vi har inte sagt att vi utesluter varje form av fredsbevarande operationer under FN-mandat enbart för att Israel är med. Så är det inte, säger Mats Andersson, politiskt sakkunnig i försvarsfrågor under Göran Persson.

På vilket sätt skulle den här internationella flygövningen bli sämre av att Israel deltar?

– Flygövningen blir förstås inte sämre av att Israel deltar.

Det som var tänkt att bli Sveriges snabbinsatsstyrkas största flygövning i år ställdes plötsligt in tidigare i veckan efter åtta månaders förberedelsearbete. Det är en viktig övning i fredsbevarande insatser tillsammans med flera andra nationer, säger man på flygflottiljen F 17 i Blekinge.

Israel deltar inte i fredsbefrämjande aktioner
Regeringens argument för att hoppa av övningen är att Israel inte deltar i fredsbefrämjande internationella insatser, då skall man heller inte öva tillsammans är principen.

Sverige hoppar av den internationella flygövningen i Italien för att Israel deltar, men Sverige kan importera krigsmateriel från Israel. Vid import av krigsmateriel gäller en annan princip.

– Det som är avgörande för Sverige när det gäller import av krigsmateriel är våra nationella försvarspolitiska intressen, att vi ska kunna värna ett starkt försvar som ska kunna uppfylla de uppgifter som riksdagen har sagt.

Krigisk historia
Statsministerminister Göran Persson sa också på torsdagen när han skulle förklara det svenska avhoppet att Israel har en mer krigisk historia än Sverige.

Tidigare i år samövade svensk militär med ryska förband i Norrland i operation Snöflinga. Ryssland som också har en ganska krigisk historia.

– Absolut, så är det ju, men samtidigt gör vi bedömningen att det av säkerhetspolitiska skäl är av intresse för Sverige att hålla en nära relation med Ryssland utrikespolitiskt och säkerhetspolitiskt.

Inte hoppat av sent tidigare
Och frågan är om Sverige tidigare, på liknande sätt, hoppat av en internationell övning i sista stund.

– Inte som jag känner till, säger Mats Andersson, politiskt sakkunnig i försvarsfrågor.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".