Banverkschefer friade i tunnelrättegång

Banverket och tre av verkets före detta chefer friades idag av Ängelholms tingsrätt från brott mot vattenlagen i samband med tunnelbygget genom Hallandsåsen.
Advokat Leif Silbersky är ombud för en av de före detta cheferna. – Domen var väntad. Det här utslaget hade jag förväntat mig, säger advokat Leif Silbersky. 50 brunnar sinade Banverket har haft tillstånd att släppa ut 33 liter vatten i sekunden ur åsen, men under perioder har man kraftigt överskridit den gränsen. Uppemot 5 miljoner liter vatten har läckt in i tunnlarna varje dygn, vilket medfört att ett 50-tal brunnar på Hallandsåsen sinat. En olycka Rättegången har mycket handlat om huruvida vattenlagen överhuvudtaget har varit tillämplig på det som inträffat, och nu har alltså rätten trots det gigantiska vattenläckaget friat de före detta cheferna och Banverket. – Man skall tolka det som att en olycka skett. Men utan att någon eller några kan utpekas som ansvariga till brott, säger Leif Silbersky. Åtalet lades först ned Efter flera års utredande lades åtalet först ned. Men riksåklagaren beslutade efter kraftiga protester att driva målet vidare och utsåg en ny åklagare. Överåklagare Krister Waern har inte beslutat om han skall överklaga de friande domarna.
Jens Ericson, Ekot i Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".