Björn Ulvaeus krävs på 87 miljoner

Björn Ulvaeus känd från Abba och skapare av flera succémusikaler krävs på 87 miljoner kronor av Skatteverket. Det här är ett resultat av Skatteverkets satsning på att kartlägga obeskattade inkomster i utlandet.

Björn Ulvaeus är bara en av ett hundratal personer som hittills har blivit upptaxerade i Skatteverkets pågående utlandstransaktionsprojket som pågår ytill nästa år, och som är fokuserat på att hitta inkomster placerade i Skatteparadis. Andra som granskats är Andra AP-fondens kapitalförvaltningschef Petter Odhnoff då Skatteverket upptäckt odeklarerade aktietransaktioner i en utländsk bank.
Och nu senast Per From - ordförande för Södertörns högskola och tidigare vd för svenska Astra Zeneca som gjort aktieaffärer nära 2 miljoner i Luxenburg.

Bank i Luxemburg
Genom en bank Luxenburg efter att han Skatteverkets arbete utgår huvudsakligen ifrån kontokortuttag i Sverige knutna till utländska bankkonton.
Men även utlandsbetalningar och information som Skatteverket får andra länders skatteverk.
Men när misstankarna stärks till en enskild person förfinas arbetsmetoderna berättar Göran Haglund , inform- och kontrollsamordnare på Skatteverket.

Maria Repitcsh
maria.repitcsh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".