Gräslund.

"För lätt få fram personuppgift på nätet"

Det är för lätt att få fram känsliga uppgifter om personer på internet. Det anser Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund. Han anser att kreditupplysningslagen, som syftar till att skydda den som får sina uppgifter kontrollerade, har blivit ett skämt eftersom lagen inte gäller för den som köper uppgifterna på internet.

– Det är naturligtvis teknikutvecklingen som har lett till det här. Tidigare kunde man få alla de här uppgifterna men man var tvungen att gå till de etablerade företagen som hade det. Då var man också berättigad till att få information om att någon hade hämtat uppgifterna och man hade chans att titta på om de stämmer. Alla dessa skyddsregler har försvunnit i och med att det nu är så lättåtkomligt på nätet, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund.

Vem som helst kan få fram uppgifter
För att få ut kredituppgifter som skulder och betalningsanmärkningar om en person krävs att den som begär ut uppgifterna har ett så kallat legitimt behov av upplysningen. Dessutom ska den vars uppgifter begärts ut få veta det och ha möjlighet att korrigera uppgifter om de visar sig vara felaktiga. Det står att läsa i kreditupplysningslagen.

Problemet är att kredituppgiftslagen inte gäller på internet. Internet omfattas nämligen sedan några år tillbaka av yttrandefrihetsgrundlagen som, precis som tryckfrihetslagen, har som syfte att skydda tryckta medier.

Justitiedepartementet lägger fram förslag
Att internetföretag skulle kunna gå runt kreditupplysnings-lagen och tjäna pengar på att snabbt och lätt leverera uppgifter som tidigare varit betydligt svårare att få fram var inte tanken med grundlagen och problemet har även uppmärksammats av justitiedepartementet. Därför kommer departementet i år att lägga fram ett förslag till lagändring så att kredituppgiftslagen ska gälla även för uppgifter som begärs ut på internet.

Det är bra tycker Göran Gräslund som ser en fara i den situation som råder nu.

– Risken är att det finns en massa tillfällen i livet där man kanske inte kommer i åtnjutande av ett jobb, ett lån eller vad som helst för att man har befunnits vara belastad på något sätt. Det var inte riktigt tanken att det skulle ligga till grund för en massa andra beslut än de här som kreditupplysningslagen verkligen är till för, säger Göran Gräslund, generaldirektör för Datainspektionen.

Åsa Sandler
asa.sandler@r.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".