Olja blir politiskt vapen.

Venezuela säljer billig olja till Nicaragua

Venezuela ska sälja billig olja på förmånliga villkor till en sammanslutning av oppositionella borgmästare i Nicaragua. En del menar att det mer är en politisk gest än en realistisk affärsuppgörelse.

Venezuelas president Hugo Chavez låter sig inte hämmas av diplomatiska hänsyn. Att sandinisternas ledare, Daniel Ortega, var närvarande när han offentliggjorde beslutet att sälja billig olja till nicaraguanska borgmästare som sympatiserar med Ortega, var ingen tillfällighet.

Hugo Chavez brukar ta entusiastisk ställning i val som hålls i andra länder och att det är Ortega som är hans favorit i valet i Nicaragua senare i år, har han sagt många gånger.

Lättare sagt än gjort
Men att sälja olja till en sammanslutning av borgmästare är lättare sagt än gjort. Även om villkoren är förmånliga så måste oljan betalas. De nicaraguanska borgmästarna, varken regeringstrogna eller oppositionella, har resurser av det slaget.

Den nicaraguanska regeringen har över huvud taget inte vidtalats, men har ändå klargjort att den inte kan skuldsätta sig mer och att det är borgmästarnas sak att sköta affären med Venezuela.

Saknar förvaringsmöjligheter
Dessutom saknar Nicaragua depåer att förvara oljan i. Alla oljedepåer som finns i Nicaragua ägs av utländska oljebolag och de är redan upptagna.

Hugo Chavez har dock, och med emfas, lovat att avtalet ska uppfyllas även om Venezuela så måste använda egna oljefartyg som förvaringsplats.

Den venezuelanske presidentens energiska satsning på att använda oljan som politiskt vapen är lockande för många, men också fylld av risker.

Chavez har gett många löften på senare tid, men möjligheterna att uppfylla dem tycks inte helt enkla.

Oljeproduktionen har minskat
Det statliga oljebolaget PDVSA:s produktion har minskat ordentligt på senare tid grund av allehanda tekniska svårigheter och nyligen har Venezuela tvingats börja köpa olja av Ryssland för att uppfylla sina åtaganden. Samtidigt har relationerna med de utländska oljebolagen som verkar i Venezuela blivit allt mer spända.

Det är mycket som står på spel. I slutet av året är det presidentval också i Venezuela och alla tecken som antyder att Hugo Chavez kassakista kanske inte är bottenlös är ett svårt bakslag för honom och samtidigt en fruktbar mylla för oppositionen.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".