Svenskar dömda till fängelse i Iran

Två svenska byggnadsarbetare i Iran har efter att ha suttit gripna sedan i februari dömts till tre års fängelse. Det bekräftar Sveriges ambassadör i Iran, Christopher Gyllenstierna.

– De är dömda för att olovligt ha fotograferat otillåtna militära anläggningar, säger Christopher Gyllenstierna.

Ska man akta sig för att fotografera i Iran?

– Det är klart att man ska vara varsam med att fotografera i Iran men det finns ju många andra länder där sådana förhållanden finns också.

Fotograferat militära byggnader
Fotograferandet ska ha skett på ön Quesm i Persiska vilken. Männen ska ha fotograferat byggnader som tillför den Iranska marinen. De två svenskarna har hela tiden förnekat brott.

Det är inte klart om männen kommer att överklaga domen. Ambassaden har ännu inte sett domen, utan fått beskedet via männens iranske advokat.

Svenska ambassaden i Teheran har regelbundet besökt de gripna svenskarna och ambassaden närvarade vid rättegången förra lördagen.

Ambassaden tiger om männen
Men bortsett från att männen är i 30-årsåldern, vill ambassadör Christopher Gyllenstierna inte ge några detaljer om svenskarna, bara att de hålls i fängsligt förvar.

– Rent allmänt är vi återhållsamma med uppgifter om detta för att inte skapa för mycket uppmärksamhet kring det. Vi bedömer att de två dömda är bäst betjänta av det.

Tjänar deras sak på att Sverige håller låg profil?

– Ja, det är vår bedömning, säger Sveriges ambassadör i Iran, Christopher Gyllenstierna.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".